925 Ayar Gümüş Nedir ve Nasıl Anlaşılır



Has gümüş madeni doğadan 1000 ayar olarak çıkarılmaktadır. Gümüş oldukça yumuşak bir maden olduğu için takı olarak işlenmesi mümkün olmamaktadır. Bu sebeple alloy veya bakır madeni ile karıştırılarak 925 ayar daha sert bir gümüş elde edilmektedir.  Gümüş parlak renkte bir maden olup zamanla kararmakta ve kimyasal maddelerle teması kararmayı hızlandırmaktadır.



Uluslararası mevzuata göre gümüş takılar 925 ayar olmak zorundadır. Takınızın gerçek gümüş olup olmadığını veya kaç ayar olduğunu anlamanın tek yolu Ayar Evleri'nden verilen ekspertiz raporlarıdır. Bunun dışındaki halk arasında yapılan tüm yöntemler %100 doğru sonuçları vermeyecektir.

925 Damga yazısı Yok, Ne Yapmalıyım

Gümüş takıların kalıpları üretilirken ayarını gösteren 925 damgasını, takının teknik olarak uygun bir kısmına (yüzüklerde kola, zincirde kilit halkasına, kolyede arka tarafa) işlenmektedir. Bu sayede takı üretildiği anda 925 ayar damgalı olarak üretilmektedir. Fakat bazen teknik işlemlerden esnasında (mum basma, tezgahtaki işlemler) 925 damgası silinebilmektedir. Bu durumlarda tezgahta el damgası ile 925 ayarı işlenir. Aldığınız üründe 925 damgası yoksa dahi gümüşün gerçekliğinden şüphe etmemelisiniz. Bu tip aksaklıklar takı imalatında yaşanılabilen durumlardır.



Gümüş Takılar Neden Kararır ve Ne Yapmalıyım

 

Doğası itibariyle kararan bir maden olan gümüşü sıcaklık, ter, parfüm, kimyasal maddeler gibi dış etkenler kararmasını hızlandırmaktadır. Gümüşün kararmasını önlemek için teknik olarak mümkün olan ürünlerin (genellikle bayan takılar) üzerine rodyum, altın veya rose kaplama yapılmaktadır. Bu kaplamalar gümüşün dış etkenlerle etkileşimini önleyip takınızın ilk gün ki gibi parlaklığı ile kalmasını sağlamaktadır.

Kaplama yapılan veya yapılmayan tüm ürünlerin parlaklığını koruması ve bakımı için

* -Deterjan, sabun, parfüm, aseton, çamaşır suyu gibi kimyasal içerikli maddelerden uzak tutun. Bu gibi kimyasal maddelerden uzak tutmanız, gümüş takılarınızın matlaşmasına ve de parlaklığını yitirmesine engel olacaktır.

* -Ürünlerinizin yüzeyinin çizilmemesi için yumuşak bir beze sarıp muhafaza etmenizde yarar vardır.

* -Gümüş takılarınızı sık sık gümüş parlatma bezi veya pamuklu bir bez ile temizleyiniz . Limon, sirke ve tuz ile temizlemeyiniz. Bu maddeler gümüş takılarınızın daha erken kararmasına neden olacaktır.

* -Kullanmadığınız zamanlarda ışıktan uzak kapalı bir kutuda muhafaza ediniz.

Kararan gümüş takınızı tekrar ilk günki parlaklığına getirmenin tek sağlıklı ve doğru yolu herhangi bir gümüş veya altın tamircisine giderek ürününüzü cilalatmanız olacaktır. Eğer ürününüz teknik olarak kaplamaya yapılabiliyorsa cilalattırdıktan sonra kesinlikle rodyum,altın veya rose kaplama yaptırınız.



cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR